Med anledning av en ny utgiven bok: DE APATISKA, av Gellert Tamas

 

Apatiska flykting barn: en ny gammal smärtsam episod  både  i dagens verklighet och i Sveriges levande historia

En ny bok av Gellert Tamas under rubriken "Apatiska Barn, om makt, myter och manipulation" har uppmärksammat stort. Boken beskrivs som en omfattande reportage om apatiska flyktingbarn under 2003 och 2006, under perioden avvisades flertals barn och familjer från Sverige. I en nötskal markerades som en manipulation, det vill säga en falsk beteende vilket föräldrarna driver barnen i sådana situation för att få asyl i landet. Fenomenet omfattade flera hundra barn. Tillståndet för dessa barn som var förlamade både fysiskt och mentalt drog med sig inte bara migrationsverket och sjukvården utan också internationella människorättsorganisationer.

Enligt Aftonbladets recension: "... genom ett enormt researcharbete punkterar Tamas inte bara rykten om manipulering och simulering. Han gestaltar också detaljerat och trovärdigt en omvänd häxprocess, där vuxna med makt – statsråd, psykologer, psykiatriker, poliser och journalister – utan bevis vittnade falskt mot barn. " Detta borde räcka till att ge en bild av reaktioner om boken. De flesta av stora dagstidningar och en mängd tidskrifter har ägnat sidor åt boken. Reaktionerna i övrigt inom blogg-världen och det politiska sfären har det varit omfattande.

Den enorma uppmärksamheten har två anledningar. Det första bottnar i den enkla verkligheten att det finns fortfarande mycket osagt kring ämnet. "De Apatiska" - en nedstigning i helvet" är rubriken från bloggen Uppriktigt sagt. Andra kallat den som en skamfläk över vår samhället. Det finns mycket av sanning i sådana bedömningar. Visserligen flertals av apatiska barn och dess föräldrar fick uppehållstillstånd, huvudsakligen tackvare uppgörelsen Vänsterparitet och Miljöpartiet tvingade fram med Socialdemokraterna. Men det är långt ifrån att vårt samhälle kan bli kvitt med sitt behandling av apatiska barn och allt vad det innebar. Gellert Tamas han eventuellt må, enligt många kritiker bland andra DNs recension, överdrivit en del eller avvikit från rena fakta, men han lägger en smärtsam verklighet på dagsordningen och kräver svar.

Å andra sidan beror uppståndelsen på det att ny våg av apatiska flyktingbarn är på gång. Den hårdhända flyktingpolitiken med omfattande utvisningar har påkallat nya fall av familjer och barn med samma apatiska tillstånd. Numera räknas antalet apatiska upptill 150 barn, minst. Förvånande nog att reaktionerna kring sådana barn börjar likna stämningen som 3 år sedan! I en sådan debattklimat "välkomnas" Gellert Tamas bok stort. Vi måste komma ihåg att det blåser rasistiska och främlingsfientliga vindar över det svenska samhället. Det ger mer bränsle till ett het debatt över vad än berör flykting och invandrare.

Apatiska barn kommer väga tungt över vårt samhälle. För sanningens skull, för upprättelse åt dessa barn ska Gellert Tamas bok välkomnas stort. Frågetecken och diskussionerna är ytterst berättigade. En sådan genomgång kommer att ha stort omedelbar betydelse för hundratals nya barn med samma mardrömmar.

Naturligtviss deltog Barnen Först mycket aktivt i då tidens diskussioner kring apatiska barn. det ägnades flertals seminarier, debatt och artiklar åt fenomenet. Läs gärna en uppmärksammad artikel från Soleyman Ghasemiani: Apatiska barn sanning eller manipulation? 

Mostafa Rashidi

3 oktober 2009

_______

Några läsvärda recensioner:

Aftonbladet: Maktens hetsjakt på barn

Expressen: Gellert Tamas reportage om de apatiska flyktingbarnen skär i samvetet. 

DN: Gellert Tamas nya bok "De apatiska" visar hur makthavare blinkar samförstånd till en främlingsfientlig opinion och demokratin krackelerar.