Från stening till fängelse och piskrapp

 

 

 

Kan ni tänka er stening, fängelsestraff och kroppsligbestraffning i form av piskrapp på ryggen? Själva bestraffningsmetoderna har ni förmodligen hört talas om. Men vet ni att 13 åriga barn får utsättas för denna ohyggliga behandling?

Tyvärr är detta ett faktum för många barn i länder med islamiskt lagstiftning. Iran toppar listan över dessa religiösa stater som straffar, fängslar och avrättar barn.  

Jila Izadi är nu 14 år och har suttit i fängelse i ett år. Jila dömdes först till 100 piskrapp och stening till döds för incest av tingsrätten i den kurdiska staden Marivan i Iran. Jila var gravid när hon greps. Hennes 15 årige bror Bakhtiar dömdes också till 100 piskrapp och fängelse.  Efter internationella protester förvandlades Jilas dom, stening, till fängelse.

Jila födde i fängelset. Hennes barn omhändertogs efter födseln.

Jila och Bakhtiar är uppväxta i en fattig familj. De är elva syskon i ett litet hus med mycket lite utrymme för barnen både fysiskt och känslomässigt. Efter det att Jila hade klagat över smärtor i magen, hade man tagit henne till en läkare. Läkaren hade konstaterat att hon var gravid och att det inte var mycket kvar till förlossningen. Läkaren kallar graviditeten för en skam och oislamisk handling som måste bestraffas. Jila anmäls till polisen vilket i sin tur leder till rättegång och den ursprungliga domen på stening för hennes del och fängelse för brodern Bakhtiar.  

Den islamiska regimen har utdömt sitt straff. Barnen lever sina dagar i fängelset. De är samtidigt förskjutna från sin familj. Dessa barn har svikits två gånger; först från sina föräldrar vilka hade ett vuxenansvar för deras omsorg, och för det kärlek och hänsyn som varje barn måste få från de närmsta vuxna; sedan svek samhället i from av myndigheternas avskyvärda bestraffning.

 Jila och Bakhtiar är båda barn och är i behov av vuxnas omsorg och tillsyn. De behöver professionellt stöd för det stora sveket från vuxenvärlden och det ohyggliga de har fått uppleva både i fängelset och utanför fängelsemurarna. Vi kräver att Jila och Bakhtiar friges omedelbart från fängelset. Jila måste få tillbaka sitt barn om hon önskar det. Eftersom Jila och Bakhtiar har förskjutits från familjen och pga en uppenbar risk för hedersmord är dessa barns trygghet och säkerhet inte garanteras i Iran.

Barnen Först uppmanar alla barnrättsorganisationer världen över om stöd i detta ärende. Glöm inte Jila och Bakhtiar. Ta kontakt med oss för mer information. n

 

Soleyman Ghasemiani

2005-04-16