Öppet brev till:

 

      Iraks president

      Jalal Talabani

 

      Kurdiska regionens president

      Masoud Barzani

 

 

 

Den 7 april i år stenades 17 åriga Dua Khalil till döds i den lilla kurdiska staden Bashiqe tillhörande staden Mosel. Det grymma illdådet utfördes av släkten på öppen gata, mitt framför ögonen på poliser. Ingen höjde ett finger mot mördarna. Dagen innan hade Dua Khalil lämnats till släkten av den kurdiska governören i Mosel utan att bry sig om konsekvenserna för Dua.

Vi fördömer kraftfullt detta omänskliga illdåd och kräver att mördarna lagförs omedelbart och att de ansvariga myndigheterna, inte minst polismyndigheten, ställs till svars för sin totala negligering att garantera medborgarnas säkerhet och försvara deras grundläggandemänskliga rättigheter.

Vi kräver också att den irakiska regeringen och den kurdiska regionens regering tar krafttag mot den allt ökande hedersvåldet i Irak.

 

Nätverket mot hedersrelaterat våld är en organisation bestående av över tjugo organisationer och många kända och framstående personer, som kämpar för kvinnors och män jämlikhet och mot hederskultur och patriarkala och traditionella värderingar som stryper kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter. Vi förväntar oss omedelbara åtgärder och krafttag mot Dua och hennes medsystrars mördare

 

Hälsningar

 

 

Nätverket mot hedersrelaterat våld

2007-06-01

 

 

Kontaktpersoner:
Soleyman Ghasemiani +46 707 800 995

soleyman_gh@yahoo.se

 

Maria Hagberg +46 733 484 400

maria.hagberg@swipnet.se