Barnen i krigets Libanon

 

 

Varje dag begår den israeliska armen brott mot mänskligheten och de internationella konventionerna genom mord på civila i de ockuperade palestinska områdena och det pågående bombardemanget i Libanon under de senaste veckorna.   Barn är de ömtåligaste i alla krig. De är mycket sårbara fysiskt och mentalt. De är rädda och impulsiva och kan inte bedöma situationen på ett adekvat sätt. Därför skördar krigen många av sina offer bland barnen.

De urskillningslösa bombregnen i Libanon har hittills krävt hundratals civilas liv, däribland många barn. Efter varje bombräd mot bostadshusen, grävs söndertrasade barnalik fram. Bombningen av bostadshuset i Qana som tog över 17 barns liv, var inget undantag.

Som ursäkt för dessa ständiga krigsbrott brukar armen hävda att de har i förväg bett folk lämna de områdena. På så sätt görs de mördade skyldiga till sin död eftersom de inte har flytt sina bostäder.

Problemet med den israeliska statens politik är att den inte ser på något sätt sin egen del i den blödande mellanöstern konflikten. Israel räknar sig som offer och de arabiska grannarna som omänskliga grymma typer som av naturen är fientliga mot det judiska folket.

Med en sådan inställning blir det alldeles nödvändigt att skjuta på vem som helst, hur som helst och var som helst.

Israel glömmer att dess ockupationspolitik är roten till konflikten. Staten Israel kommer att vara ett hatobjekt för de miljoner människor som varje dag kränks och förödmjukas av dess olika institutioner på de ockuperade områdena. Det är också just detta som livnär de reaktionära fundamentalistiska terrorgrupperna som inte väjer för något i sitt hat mot Israel.

Israel måste stoppa det urskillningslösa bombardemanget av Libanon och de ockuperade områdena omedelbart. Detta krig föder bara ännu mer hat och förödelse. Erkänn det palestinska folkets rätt till sin egen stat och lämna de ockuperade områdena.

 

 

 

Allan Weis

Barnen Först

2006-08-06