Låt inte Vahid förlora synen!

 

Det låter ofattbart men är en grym och ohygglig sanning. Denna hårresande nyhet går det att läsa i den iranska dagstidningen Hamshahri, 2005-06-09. Vahid, en 14 årig pojke, är dömd av en domstol i Iran till att göras blind som vedergällning. Vahid är barnarbetare och har jobbat som bärare på en fruktmarknad i Teheran. En dag hamnar Vahid och hans jämnårige arbetskamrat i konflikt om ett uppdrag dagen innan. Vahid tänker skrämma kompisen med syra för att han inte ska ta hans jobb i fortsättningen. Grälet leder till att kamraten får syran i ansiktet och förlorar synen.

Den första domen vid tingsrätten blir vedergällning; att låta Vahid få syra i ansiktet och därmed förlora synen. Högsta domstolen underkänner domen med motiveringen att en vedergällning endast får åsamka samma skador som offret har fått. Eftersom detta inte kan garanteras om man kastar syra i ansiktet på den dömde måste domen omprövas. Tingsrätten dömer återigen till böter och vedergällning men denna gång genom medicinskt expertis. Vahid skall alltså gå miste om sin syn genom läkares försorg. Högsta domstolen har nu godkänt denna dom och Vahid räknar nu timmarna för när den ska verkställas.

 

Vad skall man kalla detta för? Barbari är nog inte det rätta ordet. Den islamiska regimens behandling av barn strider mot alla mänskliga värden och internationella konventioner om barns rättigheter. Vahid tillhör de miljontals barnarbetare som måste ställa sig till den obarmhärtiga kapitalistiska marknadens förfogande för att överleva dagen. Istället för att få utbildning och vård måste dessa barn försörja sig och sin familj. Barn måste få vara barn och njuta av sin barndom. De behöver omsorg, kärlek och trygghet för att kunna stå på sina egna ben och trygga mänsklighetens framtid.

 

Att lemlästa människor som en straffsats är vidrig. Att göra det mot barn är utom all förstånd. Den är så fruktansvärd och ohygglig att det inte går att tro. De iranska fängelserna vimlar av barn. Hittills har ett tiotal barn avrättats av regimen. Vedergällning med lemlästning som konsekvens har drabbat många av dessa barn. Offentligt prygel av små barn för små förseelser, är som en lek för den iranska islamiska juridiska systemet.

 

Omvärlden får inte låta detta ske. Mänskligheten står i skuld om Vahid förlorar synen inför hela världens åsyn. Detta barbari måste stoppas omedelbart. Vi vädjar till Amnesty, Rädda Barnen, människorätts- och barnrättsorganisationer, politiska organisationer och alla människor att protestera mot den iranska islamiska regimens behandling av barn och kräva ett omedelbart stopp på domen mot Vahid.

Vi kräver att utrikesministern och barn- och ungdomsministern protesterar omedelbart mot den iranska islamiska regimen för att domen mot Vahid skall upphävs. Låt inte ljuset slockna för alltid för Vahid.

 

 

Soleyman Ghasemiani

Ordf. Barnen Först

2005-06-23

 

 

Adresser:

Leader of the Islamic Republic
Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei
The
Presidency
Palestine Avenue

Azerbaijan Intersection
Tehran
Islamic
Republic of Iran

F ax: + 98 21 649 5880

Fax: +98-251-774 2228
(Please mark "For the attention of the Office of Ayatollah Khamenei)

info@wilayah.net

 

 

Head of the Judiciary

Ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi
Ministry of Justice
Park-e Shahr
Tehran
Islamic
Republic of Iran

 

Email:  irjpr@iranjudiciary.org

            iranembassy@indigo.ie

           Iranemb@salamiran.org