Det iranska prästerskapets senaste vidriga flickmord

 

 

Den 15: e augusti hängdes Atefeh Rajabi i staden Neka tillhörande provinsen Mazandaran, angränsande till Kaspiska havet i norra Iran. Allt sedan den islamiska regimens maktövertagande i Iran har avrättningar tillhört vardagen. Barbariska bestraffningsmetoder som stening till döds, lemlästning eller piskning praktiseras helt öppet enligt den islamiska regimens regelverk.

Mord och dödande är alltid avskyvärda vilka motiven än må vara. Avrättningen av Atefeh Rajabi kan inte räknas som en bland alla andra statliga mord som dagligen sedan 1980 skett i Iran. En av de mycket viktiga skillnaderna är Atefeh Rajabis ålder. Hon var bara 16 år när hon fick snaran om halsen och berövades livet för att ha haft sex utanför äktenskapet. Hon hängdes sedan högsta domstolen gett sitt samtycke till hennes avrättning. Mannen i förhållandet dömdes däremot till hundra piskrapp.

Atefeh var barn trots myndigheternas senkomna påståenden om att hon var 22 år gammal. Hon var bara en tonårsflicka och miste livet i en rättegång utan advokat. Hon dömdes till döden för att hon öppet trotsade prästerskapets kvinnofientliga och människovidriga värderingar. Hon fick sätta livet till eftersom hon inte räddes döden och “käftade emot” prästdomaren vilken på egen hand satte snaran om hennes spröda hals. Hon fick dingla där på torget i 45 minuter för prästerskapets mördande värderingar; för att skrämma kvinnor till döds och tvinga dem till underkastelse redan från barndomen.

Detta är inte första gången den islamiska regimen kränker de internationellt erkända konventionerna om mänskliga rättigheter. Atefeh Rajabi är det tionde barnet som har avrättats i Iran sedan 1990 enligt Amnesty International.

Avrättningen av Atefeh Rajabi är ett vedervärdigt brott mot mänskligheten. Den islamiska regimen måste kraftfullt fördömas världen över. Denna vidriga behandling av barn får aldrig förlåtas. Detta uppenbara statliga barnamord; denna medeltida kvinnodiskriminering; detta hån mot mänskligheten måste stå de islamiska makthavarna dyrt.

De stater och institutioner som håller tyst i detta ärende är medansvariga för det avskyvärda flickmordet. Den senaste fredspristagaren, advokaten Shirin Ebadi, är bland de tysta. Hennes påstådda barnsrättsengagemang vägde tydligen oerhört mycket mindre än hennes respekt för de barn- och kvinnofientliga islamiska värdegrunderna.

Vi uppmanar den svenska regeringen, politiska partier, alla människorätts- och barnrättsorganisationer och alla människor att fördöma den islamiska regimens avrättning av barn. Kräv ett omedelbart avskaffande av dödsdomar och alla människovidriga bestraffningsmetoder. De mänskliga rättigheterna är universella och ingen land får kränka dem.

Sänd era protester till den iranska beskickningen och till presidenten Khatami:

Iranska ambassaden / Box 6031 / 181 06 Lidingö / Sweden

consular@iran.se

khatami@president.ir

 

 

Soleyman Ghasemiani

Ordf. Barnen Först

2004-08-25