Pressmeddelande                                                                        

 

 

Viseringsavslaget för den hedersmördade Abbas Rezais mor är förkastligt

 

 

Fyra år efter mordet på Fadime tar hederskulturen fortfarande människoliv i Sverige. Offret denna gång var inte en tjej utan en ung asylsökande man som blev förälskad vid fel tillfälle och på fel plats. Abbas Rezai var en asylsökande med afghanskt ursprung. I Sverige blev han kär i den 16 åriga flickan. En kärlek som kostade honom livet eftersom flickans familj hade andra planer för henne. Den 16 november 2005 mördades han i en lägenhet i Högsby, sydväst om Oskarshamn, av flickvännens familjemedlemmar, bara några dagar efter deras hemliga förlovning.

Abbas Rezai var ensam i Sverige. Han var det äldsta kvarvarande barnet i sin familj. Han hade lämnat sin mor och sina syskon i Afghanistan för några år sedan för att hitta en trygg plats i världen att leva i. I stället för ett liv i trygghet fick nu hans mor och syskon det katastrofala beskedet om mordet på honom i Sverige. Abbas mor Fatemeh Khavari bor för närvarande i Iran. Efter dödsbudet ansökte hon om visering till Sverige för att ta farväl av sin son innan han begravdes. I ett gripande brev till Sara Mohammed, ordf. för Glöm Aldrig Pela- och Fadime, hade hon bett om hjälp för denna sin hjärtskärande önskan att få återse sin son en sista gång.

Migrationsverket har nu avslagit hennes viseringsansökan. Man är rädd för att hon skall söka asyl i Sverige. Detta beslut är ovärdigt ett samhälle som påstår sig vara mån om de grundläggande mänskliga rättigheterna. Det svenska samhället är skyldigt att ödmjukt be Abbas Rezais mor om förlåtelse för att det inte kunde skydda hans sons liv. Att avvisa en mors önskan att närvara vid sin mördade sons begravning är omänskligt och brutalt på samma gång. Vi fördömer detta beslut kraftfullt och uppmanar hela det svenska folket att protestera mot denna ovärdiga behandlig av människor som är med i sitt livs allvarligaste kris och olycka. Detta beslut måste hävas omedelbart. Fatemeh Khavari har rätt att få ta farväl av sin mördade son i Sverige.

 

 

Soleyman Ghasemiani, ordf. Barnen Först

Sara Mohammed, ordf. riksförbundet Glöm aldrig Pela och Fadime.

 

2006-01-13