Till minne av Fadime Sahindal: paneldebatt i Stockholm

Den 21 januari 2010, i åttonde årsdagen av mordet på Fadime Sahindal anordnades en paneldebatt om hedersrelaterade våld mot barn och ungdomar i Stockholm. Organisationen Varken Hora eller Kuvad stod som värd och Amin Kakebava, organisationens ordförande var moderator för debatten.

Debatt inleddes av Amin Kakebava och den kom att behandla såväl hedersrelaterat våld och förtryck, som tvångs- och barnäktenskap.

I panelen satte:

Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister

Margareta Olofsson, ordförande, Rädda Barnen Stockholms distrikt

Bengt Westerberg, ordförande, Röda Korset

Ann- Margarethe Livh, oppositions borgarråd (V)

Nicklas Kelemen, Rädda Barnen Stockholms distrikt

Arezo Muhanmmadi, Barnen Först

Niamko var det första talare. Hon presenterade regeringens insatser och planer för närmaste framtiden. Andra talare var det Arezo Mohamadi som lyfte Barnen Först hjärtefråga, nämligen förbud av religiösa skolor och även förbud mot slöja för barn. Hon betonade vikten av olika pågående insatser, men samtidigt påpekade hur allt fler barn och ungdomar faller offer för hedersrelaterade våld: vår skolsystem och vårt samhälle undviker stå emot de normer, kulturer, religionen och krafter som sprider och utövar sådana element i vårt samhälle. Offren, barnen och ungdomar förmår helt enkelt inte att söka hjälp.

Andra talare behandlade andra synvinklar av fenomenet.

Delar av paneldebatten kommer att presenteras i den här sidan. Förberedelsearbetet pågår.

_____________________